X

Jag säger min åsikt

Du kan framföra din egen åsikt om olika frågor trots att du inte hör till någon organisation, elevkår eller motsvarande. Om du har en motiverad åsikt som du vill att man ska beakta vid beslutsfattandet, kan du ta kontakt direkt med en riksdagsledamot eller en ledamot av kommunfullmäktige. Alla människor har rätt att säga sin egen åsikt.

De beslutsfattare som har valts vid valen behöver ofta respons från medborgarna för att veta hur de beslut som de har fattat har upplevts. Det lönar sig att påverka också mellan valen!

Man kan även framföra en åsikt genom att skriva en debattartikel i till exempel den egna bloggen eller den lokala tidningen. I Jyväskylä universitets Kielikompassi (Språkkompassen) hittar du enkelt information om hur man skriver en debattartikel. Ett sätt att uttrycka en åsikt är även att skapa en namninsamling på nätet. På Internet finns webbplatser, till exempel adressit.com, där du kan ta del av aktuella namninsamlingar – eller starta en egen! I webplats otakantaa.fi du kan också lyft fram viktiga ämnen. När du diskutera och kommentera tillägger din egen kunskap!