X

Työmarkkinajärjestöt

Työmarkkinajärjestöt ovat työntekijöitä tai työnantajia edustavia järjestöjä. Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat työntekijöiden eduista ja oikeuksista kuten palkoista ja työajoista.

Työtekijöiden järjestöihin, eli ammattiliittoihin kuuluu yli 70 prosenttia suomalaisista työntekijöistä. Ammattiliiton muodostavat yleensä saman ammattialan tai saman koulutuksen saaneet henkilöt. Kaikilla työntekijöillä Suomessa on oikeus kuulua ammattiliittoon, eikä työnantaja voi sitä oikeutta rajoittaa.

Ammattiliittoon voit liittyä nuorenakin ja vaikka sinulla ei olisikaan ongelmia oman työnantajasi kanssa. Useimmilla ammattiliitoilla on myös opiskelijajärjestöjä ja nuorten toimintaa. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja Korkeakoulutettujen ammatillinen keskusjärjestö AKAVA ovat keskeiset ammattiliittojen keskusjärjestöt.

Myös työnantajat ovat Suomessa järjestäytyneet. Suomen työnantajajärjestöjä edustaa mm. Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry on maataloustuottajien, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien valtakunnallinen ammatti- ja etujärjestö.