X

Sanon mielipiteeni

Voit sanoa oman mielipiteesi asioista, vaikka et kuuluisikaan mihinkään järjestöön, oppilaskuntaan tai vastaavaan. Jos sinulla on perusteltu mielipide, jonka toivot otettavan huomioon kun päätöksiä tehdään, voit ottaa yhteyttä suoraan kansanedustajaan tai kunnanvaltuutettuun. Kaikilla ihmisillä on oikeus kertoa oma mielipiteensä.

Vaaleissa valitut päättäjät kaipaavat usein palautetta kansalaisilta, jotta he voisivat tietää, millaisia kokemuksia heidän tekemistään päätöksistä on saatu. Vaikuttaa kannattaa myös vaalien välillä!

Mielipiteen voi esittää myös kirjoittamalla mielipidekirjoituksen vaikkapa omaan blogiin tai paikallislehteen. Jyväskylän yliopiston Kielikompassista saat helposti tietoa siitä, miten mielipidekirjoitus kannattaa tehdä.

Vaihtoehtoina ovat myös nettiadressin kirjoittaminen ja keskustelufoorumien keskusteluihin osallistuminen. Internetistä löytyy sivustoja, esimerkiksi adressit.com, joilla voit tutustua ajankohtaisiin nettiadresseihin – tai aloittaa oman! Otakantaa.fi -palvelussa voit itse nostaa esille tärkeitä aiheita. Osallistuminen ja kommentoiminen lisää myös omaa tietämystäsi!