X

Äänestän/Olen ehdolla

Vaaleissa voi sekä äänestää että olla ehdolla.  Suomessa on neljänlaisia yleisiä vaaleja:

  • Eduskuntavaalit, joissa valitaan neljän vuoden välein kansanedustajat
  • Presidentinvaalit, joissa valitaan kuuden vuoden välein tasavallan presidentti
  • Kunnallisvaalit, joissa valitaan neljän vuoden välein kunnanvaltuutetut
  • Europarlamenttivaalit, joissa valitaan viiden vuoden välein Euroopan parlamentin jäsenet.

Äänestäminen on helppo tapa vaikuttaa. Vaaleissa kansalaiset saavat sanoa mielipiteensä päättäjien politiikkaan ja vaihtaa päättäjiä tarvittaessa uusiin. Vaaleissa äänestys on salainen, eli kukaan ei saa tietää ketä äänestit, ellet itse halua kertoa sitä.

Eduskuntavaaleissa ja presidentinvaaleissa äänestää saavat 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset. Europarlamenttivaaleissa saavat lisäksi äänestää Suomessa asuvat muiden EU:n jäsenvaltioiden kansalaiset.

Kunnallisvaaleissa saa äänestää:

  • vähintään 18-vuotiaat Suomen ja muun EU:n jäsenvaltion sekä Islannin ja Norjan kansalaiset, jotka ovat asuneet kotikunnassaan yli 50 päivää
  • kaikkien maiden vähintään 18-vuotiaat kansalaiset, jotka ovat asuneet kotikunnassaan yli 50 päivää ja joilla on ollut kotikunta Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan.

Voit myös asettua vaaleissa ehdolle. Yleisin tapa päästä vaaleissa ehdokkaaksi on olla mukana jonkun puolueen toiminnassa. Lisäksi ehdokkaita voivat asettaa valitsijayhdistykset, eli tietynkokoinen porukka ihmisiä, jotka haluavat asettaa ehdokkaan vaaleihin.

Tarkempia tietoja vaaleista, äänestämisestä ja ehdokkaana olemisesta löydät sivulta vaalit.fi.